پاورگیربکس / گیربکس اتوماتیک cvt

گیربکس اتوماتیک cvt

گیربکس اتوماتیک cvt

گیربکس اتوماتیک cvt یکی از با کیفیت ترین انواع گیربکس اتوماتیک در دنیا به شمار می رود که مزایای بسیار زیادی نسبت به انواع مختلف گیربکس اتومات دارد. CVT در واقع مخفف Continuously Variable Transmission است که به معنی انتقال قدرت پیوسته می باشد. در این مقاله به نحوه کارکرد و بخشهای مختلف گیربکس اتوماتیک cvt و همچنین نحوه استفاده صحیح و اصول نگهداری از این گیربکس آشنا می شویم.

تفاوت گیربکس اتوماتیک cvt با سایر گیربکسهای اتومات

ابتدا توضیح مختصری در خصوص گیربکس دستی می دهیم. در گیربکس دستی چند دنده (معمولا چهار یا پنج دنده) برای حرکت رو به جلو تعبیه شده است. وجود این دنده ها برای کاهش مصرف سوخت و افزایش سرعت خودرو ضروری است. در ابتدای حرکت باید از دنده های سنگینتر استفاده کرد و هنگامی که خودرو شتاب گرفته باشد می توان با دنده های سبکتر حرکت کرد. حال هر چه دنده سبکتر باشد مسافت طی شده نسبت به سوخت مصرف شده کمتر خواهد بود یعنی اگر شما مسافت مشخصی را با دنده سه طی کنید سوخت بیشتری را نسبت به زمانی که همان مسافت را با دنده چهار طی کنید مصرف خواهید کرد. از سوی دیگر اگر در سرعتهای پایین از دنده سبک استفاده کنید فشار زیادی بر گیربکس و موتور وارد خواهد آمد. با توضیح داده شده مشخص می گردد که در هر شرایطی نسبت مشخصی از دور و گشتاور ایده آل است و هم مصرف سوخت پایین داشته و هم فشار زیادی بر موتور و گیربکس وارد نمی آید. اما تفاوت گیربکس اتوماتیک cvt با سایر انواع گیربکس اتومات و دستی در این است که به جای چهار یا پنج و یا هفت دنده از تعداد نامتنهای دنده تشکیل شده است. در واقع انتقال قدرت در گیربکس اتوماتیک cvt به وسیله چرخ دنده صورت نمی گیرد که تعداد محدودی دنده وجود داشته باشد بلکه ساختار این گیربکس به نحوی نیست که می توادن هر میزان دلخواه از نسبت دورو گشتاور را تامین کند و لذا بسیار بیشتر از سایر انواع گیربکس می تواند به حالت ایده آل نزدیک شود و مصرف سوخت پایین تر و فشار و استهلاک کمتر برای موتور و گیربکس را به همراه خواهد داشت.

نحوه کار گیربکس اتوماتیک cvt

اجزای گیربکس اتوماتیک در این گیربکس تفاوت عمده ای با سایر گیربکس ها دارد و به جای چرخ دنده از سیستم پولی و تسمه برای انتقال قدرت استفاده می کند. دو پولی در این گیربکس وجود دارد که یکی از آنها شعاع ثابت دارد و دیگری شعاع متغیر دارد. با تغییر شعاع این پولی نسبت انتقال قدرت و دور موتور تغییر می کند و در هر شرایطی در وضعیت ایده آل قرار می گیرد.

قطعات گیربکس اتوماتیک cvt

مهمترین قطعات این گیربکس پولی ورودی و خروجی و پیستن و تسمه و تنظیم کننده شعاع پولی متحرک هستند. هر یک از این قطعات ممکن است دچار ایراد شوند که ایراد اصلی را پس از عیب یابی دقیق توسط دستگاه های پیشرفته در تعمیرگاه پاور گیربکس تشخیص می دهیم وی می توانیم با رفع عیب مذکور گیربکس را مجددا اماده به کار کنیم. از دیگر قطعات گیربکس اتوماتیک cvt می توان به کلاچ اولیه و ثانویه و شافتها و سیستمهای برقی که در تعویض شعاع پولی دخیل هستند نام برد.

عیب گیربکس اتوماتیک cvt

مهمترین عیب این مدل گیربکس با توجه به مزایای فوق العاده آن را می توان به قدرت پایین آن مربوط دانست. با توجه به احتمال سر خوردن تسمه معمولا از سیستم پولی تسمه نمی توان در مجموعه هایی با میزان انتقال قدرت بالا استفاده کرد و به همین دلیل نیز از گیربکس اتوماتیک cvt عموما در خودروهای کوچک و سبک استفاده می شود. همچنین با توجه به کاربرد کمتر گیربکس اتوماتیک cvt در خودروهای موجود در کشور تعمیرگاه اختصاصی گیربکس اتوماتیک cvt سختتر پیدا می شود و به کار بردن قطعات اصلی برای تعمیر آن نیز در کمتر تعمیرگاهی رعایت می شود. مجموعه پاور گیربکس با رعایت تمامی نکات در خصوص انجام تعمیر استاندارد گیربکس اتوماتیک cvt توانسته به معتبرترین تعمیرگاه تخصصی گیربکس اتوماتیک cvt در تهران بدل شود.

برای آشنایی بیشتر مقاله گیربکس amt موضوع جذابی است.

تعمیرات اضطراری گیربکس اتوماتیک cvt

قاعدتا با توجه به حساسیت قطعات گیربکس اتوماتیک cvt و طراحی منحصر به فرد آن بهتر است تعمیرات مربوطه در تعمیرگاه اختصاصی گیربکس اتوماتیک cvt به انجام برسد. اما در برخی مواقع ممکن است دسترسی به تعمیرگاه مجاز این گیربکس نباشد ولی گیربکس قفل شده و امکان حرکت نیز میسر نباشد. در این مواقع پیشنهاد می شود روش زیر را به کار ببرید که در نیمی از خرابی ها که به تنظیمات کامپیوتری و برقی گیربکس مربوط می شود مشکل موقتا رفع شده شما می توانید خودرو را تعمیرگاه انتقال دهید:

  • بست باتری را بردارید. پنج دقیقه تامل نمایید تا خطاهای موقتی کامپیوتر گیربکس اتوماتیک cvt برطرف شود.
  • بست باتری را در جای خود قرار دهید. دنده را در وضعیت خلاص قرار داده و بدون فشردن پدال گاز یا هیچ دکمه دیگری استارت بزنید.
  • اجازه دهید خودرو سی ثانیه درجا کار کند سپس خودرو را خاموش کنید و سوئیچ را کاملا ببندید.
  • سه مرتبه دیگر با شیوه ای که ذکر شد خودرو را روشن و خاموش کنید.
  • حال تنظیمات مجدد انجام شده است. دنده را در وضعیت مناسب قرار داده و به آرامی حرکت نمایید.

به یاد داشته باشید که گاهی اوقات امکان حرکت دادن خودرو وجود دارد ولی حرکت خودرو با صدا یا لرزش شدیدی همراه است. در این مواقع بهتر است خودرو خاموش شده و از جرثقیل برای انتقال آن به تعمیرگاه بهره ببرید.

زمان تعویض روغن گیربکس اتوماتیک cvt

در این مدل گیربکس با توجه به فناوری های مختلفی که کمپانی های سازنده به کار گرفته اند دوره های متفاوتی برای تعویض روغن گیربکس وجود دارد. معمولا بین 30 تا 75 هزار کیلومتر مسافت برای تعویض روغن گیربکس لازم است اما این مسافت بسته به شرایط محیطی و کیفیت روغنی که استفاده می کنید متفاوت خواهد بود. بهتر است عدد مربوط به گیربکس اتوماتیک cvt خودرو خود را در دفترچه راهنما بیابید و همچنین در دوره های بازدید گیربکس کیفیت روغن گیربکس را چک کنید تا مطمئن باشید که همیشه روغن گیربکس با کیفیت دارید.

برای آشنایی بیشتر مقاله گیربکس اتوماتیک at موضوع جذابی است.

نگهداری گیربکس اتوماتیک cvt

برای اینکه گیربکس خودرو شما مدت طولانی تر را با حداکثر راندمان کار کند می بایست برخی اقدامات و سرویسهای موسوم به نگهداری از گیربکس اتوماتیک cvt را به موقع و به شیوه ای استاندارد و مطابق برنامه کمپانی سازنده گیربکس به انجام برسانید. مهمترین این اقدامات به شرح زیر هستند:

  • بازدید دوره ای گیربکس اتوماتیک cvt: بازدید دوره ای می بایست در هر سه ماه یک بار به انجام برسد. بدین منظور خودرو خود را به تعمیرگاه تخصصی گیربکس اتوماتیک cvt انتقال می دهید و کارشناس موارد مختلفی مانند دمای بیش از حد یا صدا و لرزش گیربکس و همچنین موارد اساسی مربوط به روغن گیربکس مانند کیفیت روغن و سطح روغن  ونشتی احتمالی بدنه گیربکس را مورد ارزیابی قرار می دهد. پیشنهاد می شود که اگر فرصت کافی برای بازدید دوره ای گیربکس اتومات خود ندارید لااقل در زمانی که برای تعویض روغن موتور اقدام می کنید از تعمیرکار بخواهید موارد بالا را چک کند.
  • تعویض روغن گیربکس اتوماتیک cvt: روغن در همه انواع گیربکس از جمله در گیربکس اتوماتیک cvt نقش مهمی را در روانکاری و خنک کاری قطعات مهم گیربکس بر عهده دارد. در ابتدا که روغن گیربکس را عوض می کنید به رنگ قرمز روشن است و چسبندگی زیادی دارد. اما همین روغن مدتی پس از استفاده از رنگ قرمز به سیاه تغییر رنگ می دهد و چسبندگی آن نیز به مرور زمان کاهش می یابد تا بدانجا که دیگر کیفیت خود را از دست می دهد و نمی تواند بدرستی روانکاری بین قطعات متحرک گیربکس اتوماتیک cvt را به انجام برساند. از انجا که نحوه عملکرد گیربکس اتوماتیک cvt به شکلی است که قطعات آن باید در روغن غوطه ور باشند کاهش کیفیت روغن می تواند آسیب جدی به این قطعات وارد آورد.
  • عدم بکسل کردن خودروهای دیگر: در گیربکس اتوماتیک cvt همانطور که گفته شد امکان انتقال نیرو محدودیت دارد برای همین نمی توان بیش از حد مجاز به این گیربکس فشار وارد کرد. بکسل کردن خودروهای دیگر نیز در صورتی که خودرو شما مجهز به گیربکس اتوماتیک cvt فشار زیادی را به گیربکس وارد خواهد آورد و توصیه اکید می شود که اگر ناچار به چنین کاری هستید حتما با سرعت پایین حرکت کنید.
  • تعویض رینگ و لاستیک و تاثیر آن بر گیربکس اتوماتیک cvt: رینگ و لاستیک به عنوان آخرین حلقه زنجیره انتقال قدرت به شمار آمده و می تواند نقشی تاثیر گذار در عملکرد گیربکس داشته باشد. اگر از رینگ و لاستیک با اندازه های غیر متعارف و قطر یا عرض زیاد استفاده کنید فشاری بیش از آنچه طراحی شده بر گیربکس اتوماتیک cvt وارد خواهد آمد.
  • رانندگی استاندارد برای نگهداری از گیربکس اتوماتیک cvt: برای برخی سوال است که چه نوع رانندگی برای نگهداری هر چه بهتر گیربکس اتوماتیک cvt مناسب است. در پاسخ باید گفت که تغییرات متوالی شتاب و سرعت که با فشردن پیاپی پدال های گاز و ترمز ایجاد می شود می تواند استهلاک گیربکس اتوماتیک cvt را افزایش دهد. همچنین حرکت در شرایط سخت و با سرعت بالا نیز فشار زیادی بر گیربکس اتوماتیک cvt وارد خواهد آورد. منظور از شرایط سخت مواردی مانند حرکت در جاده های سربالایی یا ناهموار یا حرکت با بار سنگین و… می باشد. حرکت در ترافیک نیز در دراز مدت استهلاک گیربکس اتوماتیک cvt را افزایش می دهد.
  • مطالعه دفترچه راهنمای خودرو: دفترچه راهنمای خودرو علاوه بر اینکه معرفی کاملی از مخصات خودرو را در اختیار شما قرار می دهد توصیه مهم در خصوص نگهداری بخش های مختلف خودرو را که توسط طراح و سازنده در نظر گرفته شده به اطلاع راننده می رساند. به همین دلیل برای اینکه از توصیه های مخصوص  گیربکس اتوماتیک cvt خودرو خود با خبر شوید لازم است این دفترچه را لااقل یک بار مطالعه نمایید.
  • پیگیری نشانه های هشدار دهنده گیربکس اتوماتیک cvt: منظور از نشانه های هشدار دهنده علامتهایی است که خرابی های بزرگ و کوچک خودرو را به اطلاع راننده می رساند. اگر دقت کافی در این خصوص داشته باشید و با کوچکترین خرابی، تعمیر گیربکس cvt را خیلی زود پیگیری نمایید تا از تعمیرات پر هزینه و زمان بر در امان خواهید بود. مهمترین علائم هشدار دهنده در گیربکس اتوماتیک cvt تقه زدن گیربکس و لرزش گیربکس اتوماتیک cvt و زوزه کشیدن و دمای بیش از حد آن است.

سوالات رانندگان در خصوص گیربکس اتوماتیک cvt

لرزش گیربکس اتوماتیک cvt معمولا به چه علتی رخ می دهد؟

آنبالاسی پولی ها یا محورها ممکن است سبب لرزش گیربکس اتوماتیک cvt شود. همچنین کاهش روغن نیز با افزایش اصطکاک و فشار داخلی گیربکس می توانند چنین نشانه به دنبال داشته باشد.

مهمترین سرویسهایی که برای نگهداری گیربکس اتوماتیک cvt وجود دارد کدامند؟

دو سرویس اساسی برای نگهداری هر چه بهتر این گیربکس وجود دارد. نخست تعویض روغن گیربکس در موعد مقرر و دوم بازدید دوره ای گیربکس که می تواند مشکلات داخلی گیربکس را پیش از انکه تشدید شوند شناسایی کند.

تعویض روغن گیربکس در خودروهایی با گیربکس اتوماتیک cvt در چه زمانی انجام می شود؟

معمولا در بازه های مسافتی بین 30 تا 75 هزار کیلومتر برای تعویض روغن انواع گیربکس اتوماتیک cvt توصیه شده است. مسافت دقیقتر را می توانید در دفترچه راهنمای خودرو مطالعه کنید.

آیا گیربکس خودروهای هیبریدی همانند گیربکس اتوماتیک cvt نیاز به تعویض روغن دوره ای دارند؟

همه انواع گیربکس مخصوص گیربکس های اتوماتیک که تحت فشار بالاتری کار می کنند نیاز به تعویض روغن دارند. اما دوره و زمان تعویض روغن هر گیربکسی به ریزه کاری های طراحی قطعات مورد استفاده در ساخت گیربکس و همچنین نحوه استفاده از گیربکس و کیفیت روغن مصرفی وابسته خواهد بود.

گیر کردن گیربکس اتوماتیک cvt در دنده پارک به چه علتی رخ می دهد؟

ممکن است سیستم ترمز خودرو ایراد داشته باشید و زمانی که شما دنده را در وضعیت پارک قرار می دهید ترمز قفل کرده و نتوانید تعویض دنده انجام دهید و به نظر برسد که گیربکس اتوماتیک cvt در دنده پارک گیر کرده است. همچنین ممکن است خودرو شما ایراد برقی داشته باشد. در چنین شرایطی می توانید از روش تعمیرات اضطراری گیربکس اتوماتیک cvt استفاده کنید.

زوزه کشیدن گیربکس اتوماتیک cvt معمولا از چه علتی نشات می گیرد؟

عوامل مختلفی مانند سایش تسمه یا پولی ها می تواند به زوزه کشیدن گیربکس اتوماتیک cvt منتهی شود اما در اغلب اوقات مشکل به کاهش سطح روغن در گیربکس مربوط می شود. اگر زود متوجه این ایراد شوید می توانید با فول کردن سطح روغن گیربکس ایراد زوزه کشیدن گیربکس اتوماتیک cvt را نیز رفع نمایید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس: 09128397793
پیمایش به بالا
اسکرول به بالا