معرفی گیربکس دنده دایرکت و ویژگی های آن
گیربکس دنده دایرکت (Direct Shift Gearbox – DSG) نوعی از گیربکس های خودکار پیشرفته است که در ساهت و تولید برخی خودروهای امروزی استفاده می شود. گیربکس دنده دایرکت دارای ویژگیهای منحصربهفردی است که آن را از سایر انواع گیربکسها متمایز میکند.
- گیربکس دنده دایرکت قادر است قدرت موتور را به کارآمدی و سرعت بالایی به چرخها منتقل کند. بنابراین از نظر کاربردی نسبت به سایر گیربکس ها متمایز است.
- یکی از مهمترین ویژگیهای گیربکس دنده دایرکت، سرعت بالای تعویض دنده است. این گیربکس قادر است دندهها را در کسری از ثانیه تعویض کند، به طوری که تعویض دنده تقریباً بدون افت شتاب انجام میشود. در نتیجه موجب کاهش مصرف سوخت خودرو می شود.
- گیربکس دنده دایرکت از دو کلاچ جداگانه استفاده میکند که به طور همزمان درگیر میشوند. این ویژگی موجب میشود که تعویض دندهها بدون وقفه و با حداقل افت شتاب انجام شود. همچنین گیربکس دنده دایرکت دندههای زوج و فرد را به طور همزمان درگیر می کند و آماده تعویض دنده سریع می باشد.
- به دلیل سرعت بالای تعویض دنده و عملکرد دقیق، گیربکس دنده دایرکت راندمان و کارآیی بالایی دارد. این ویژگی موجب افزایش کارایی و بهبود مصرف سوخت خودرو میشود.
- دایرکت نسبت به گیربکسهای اتوماتیک معمولی، نقصپذیری کمتری دارد و طول عمر بالاتری خواهد داشت.
در مجموع تمامی این ویژگی ها در کنار هم موجب می شود تا گیربکس دنده دایرکت به عنوان یک فناوری پیشرفته در صنعت خودروسازی، عملکرد و کارآیی بالاتری نسبت به سایر انواع گیربکس ارائه دهد و به طور گسترده در خودروهای امروزی مورد استفاده قرار میگیرد.
چنان چه این گیربکس دچار مشکل شد می توانید با کارشناسان ما در زمینه تعمیرات گیربکس اتومات مشاوره کنید.
چه خودروهایی از این گیربکس بهره میبرند؟
خودروهای دارای این گیربکس بسیار پرفروش و پرسرعت هستند و یکی از دلایل محبوبیت این مدلها همین موضوع است. گیربکس دنده دایرکت معمولاً در خودروهای اسپرت و پرقدرت مانند فولکسواگن، آئودی، بیامو و پورشه استفاده میشود. این گیربکس با موتورهای قدرتمند امکان رانندگی با سرعت دلخواه را فراهم کرده است.
همچنین این نوع گیربکس برای کاربردهایی مانند سیستم های حرکتی صنعتی، تجهیزات الکترومکانیکی، رباتیک و همچنین برخی کاربردهای خودرویی مناسب است. گیربکس های دنده دایرکت به دلیل سادگی ساختار، راندمان بالا و وزن سبک، در برخی از ماشین آلات نیز استفاده می شود.
نقاط قوت و ضعف گیربکس دنده دایرکت
گیربکس دنده دایرکت دارای مزایای بسیاری است که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- همانطور که بیان شده است گیربکس دنده دایرکت از افت شتاب جلوگیری می کند که این امر به بهینهسازی عملکرد خودرو و کاهش مصرف سوخت کمک میکند.
- طراحی گیربکس دنده دایرکت به نحوی است که باعث رضایت رانندگان شده است که این امر تجربهای راحت و لذتبخش را برای رانندگان فراهم کرده است.
- در گیربکس دنده دایرکت با کاهش تعداد اجزاء متحرک و حذف چرخدنده های معمولی، بازده انتقال قدرت در این سیستم به طور قابل توجهی افزایش یافته است.
- حذف چرخدنده ها در گیربکس دنده دایرکت موجب شده است که اتلاف توان ناشی از اصطکاک در این گیربکس به میزان قابل توجهی کاهش یابد.
- گیربکس دنده دایرکت ساختار ساده تری نسبت به گیربکس های رایج دارد، بنابراین طراحی و ساخت این گیربکس آسان است. همین طراحی ساده موجب شده است تا طراحی، نگهداری و تعمیر این گیربکس آسان باشد.
اما در نقطه مقابل، گیربکس دنده دایرکت معایبی نیز دارد. مانند اغلب گیربکس های اتوماتیک، هزینه بالای قطعات و تعمیرات این گیربکس ممکن است یکی از مشکلات مهم این گیربکس باشد.
گیربکس دنده دایرکت چگونه کار می کند؟
گیربکس دنده دایرکت یکی از انواع گیربکس اتوماتیک است که به جای استفاده از چرخدنده های معمولی، از جفت دنده های مستقیم برای انتقال قدرت استفاده می کند. تین گیربکس ساختار دو کلاچه دارد.
در واقع در گیربکس دنده دایرکت، سیستم الکترونیکی پیش بینی می کند که به چه دنده ای نیاز است و از یک کلاچ دوم برای آماده سازی دنده بعدی استفاده می کند. هنگام تعویض دنده، سیستم الکترونیکی کلاچ فعلی را آزاد و کلاچ دوم پیش بینی شده را درگیر می کند، بنابراین تعویض دنده به صورت سیستماتیک و آسان انجام می شود.
علائم خرابی گیربکس دنده دایرکت
علائم خرابی این گیربکس بسته به مدل خودرو متفاوت است، اما برخی نشانههای خرابی این گیربکس شامل موارد زیر می باشد.
- روشن شدن ناگهانی چراغ چک گیربکس دنده دایرکت: روشن شدن ناگهانی چراغ چک نخستین نشانهای از خرابی گیربکس می تواند باشد.
- تقه زدن گیربکس اتوماتیک: یکی از علائم اولیه خرابی گیربکس به شمار میآید.
- صدای زوزه یا ناله از گیربکس دنده دایرکت این صدا ممکن است نشان دهنده وجود مشکل و یا خرابی در قطعات داخلی گیربکس باشد.
- لرزش گیربکس و گاز هرز خوردن خودرو: مشکلاتی مانند آسیب به کلاچها یا دندهها میتواند منجر به لرزش گیربکس و گاز هرز خوردن خودرو شود.
- بوی سوختگی: اگر روغن گیربکس آلوده شود، ممکن است بوی سوختگی به وجود آید
- خلاص شدن ناگهانی دنده : خرابی توربین یا چرخدندههای گیربکس و همچنین کاهش سطح روغن میتواند باعث خلاص شدن دنده بدون خواست راننده شود.
- اختلال در تعویض دنده: اگر تعویض دنده به سختی انجام شود یا به شکل نادرستی عمل کند، این مشکل به احتمال زیاد به خرابی کابل تعویض دنده یا دیگر قطعات مرتبط مربوط است.
- نشتی روغن و کاهش سطح آن: این مشکل معمولا به دلیل وجود شکاف یا شکستگی در قطعات گیربکس بوجود میآید.
- کاهش قدرت و شتاب خودروی: اختلال در عملکرد گیربکس میتواند منجر به کاهش شتاب خودرو و عدم عملکرد مطلوب، به ویژه در شروع حرکت، شود.
تأخیر شدید در آغاز یا اتمام حرکت خودرو یکی از نشانههای اولیه خرابی اغلب گیربکس ها، است. در گیربکس دنده دایرکت نیز این امر نشاندهنده مشکلات داخلی یا جانبی گیربکس است. همچنین، لرزش، لغزش و ضربه نیز میتواند نشانهای از آسیب به گیربکس دنده دایرکت باشد که همین امر ممکن است به افزایش مصرف سوخت منجر شود.
همچنین بروز صداهای غیرعادی از گیربکس دنده دایرکت میتواند به دلیل مشکلات داخلی باشد و روشن شدن چراغ اخطار گیربکس نشاندهنده خرابی ناشی از شکستگی یا ساییدگی قطعات گیربکس دنده دایرکت است.
نکاتی مهم در رابطه با گیربکس دنده دایرکت
چند نکته کلیدی که در رابطه با نگهداری و تعمیر گیربکس دنده دایرکت می توان ذکر کرد به شرح زیر است:
- . از قطعات اصلی هنگام تعمیر و سرویس گیربکس دنده دایرکت استفاده کنید. استفاده از قطعات غیراصلی میتواند باعث ایجاد خطا در سیستم الکترونیکی و هیدرولیکی گیربکس شود.
- تعمیرات و تعویض سنسورهای گیربکس دنده دایرکت باید توسط تعمیرکاران آموزشدیده و با دقت بالا انجام شود.
- استفاده از روغن مناسب و با کیفیت مورد تأیید برای گیربکس دنده دایرکت بسیار حائز اهمیت است. این امر نیاز به مراجعه به تعمیرگاههای معتبر و مشورت با تعمیرکاران متخصص دارد.
- عوامل خرابی گیربکس دنده دایرکت نظیر آلودگی روغن گیربکس، نقص در قطعات فرعی واصلی، کاهش سطح یا نشت روغن گیربکس و گرمای بیش از حد روغن گیربکس را جدی بگیرید.