ساعت گیربکس
ساعت گیربکس یکی از اجزاءی بسیار مهم در گیربکس می باشد که در برخی مراجع تخصصی مرتبط با صنعت خودروسازی از آن به عنوان مغز متفکر یاد می کنند.
نقش ساعت گیربکس به حدی مهم و ارزشمند است که اگر اختلال یا نقصی در عملکرد آن ایجاد شود، جعبه دنده ماشین بالطبع به درستی عمل نمیکند. عوارضی نظیر تعویض اشتباه دنده و عدم کارکرد صحیح صفحه کلاچ نیر در چنین شرایطی نمایان می شود.
در سالیان کنونی، با افزایش گیربکس های اتوماتیک، به خودی خود بسیاری از معضلات ناشی از خرابی و اختلال عملکردی صفحه کلاچ و جعبه دنده کاهش یافته است. اما نقش کلیدی ساعت گیربکس در گیربکسهای اتوماتیک به گونه ای شده است که تشخیص و رفع مشکلات فنی آن نیاز به کارشناسان خبره، متخصصان حرفهای و تعمیرکار گیربکس اتوماتیک در تهران دارد.
اجزاءی ساعت گیربکس
ساعت گیربکس متشکل از اجراءی مختلفی است که می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- واحد کنترل الکترونیکی (ECU): این واحد دستورات لازم برای تعویض دنده اعلام می کند. ساعت گیربکس داده های سنسورهای مختلف را پردازش می کند و دستورات حرکتی را برای سایر سیستم های تحت کنترل ارسال می کند.
- سنسور: سنسورهای ساعت گیربکس شامل سنسورسرعت (Vehicle Speed Sensor – VSS)،سنسور موقعیت پدال گاز (Throttle Position Sensor – TPS) و سنسور دمای روغن گیربکس است.
- شیرهای سلونوئیدی (Solenoids): این شیرها فرآیند تعویض دندهها را کنترل میکنند و بر دو نوع هستند. نوع اول شیرهای سلونوئیدی تغییر دنده هستند که با کنترل جریان روغن، تعویض دندهها را انجام میدهند و شیرهای سلونوئیدی فشار که فشار روغن را تنظیم می کند که موجب تعویض دندهها به نرمی و بدون اشکال می شود.
- مکانیزمهای هیدرولیکی: شامل پمپ روغن و سیستم هیدرولیک است.
- کلاچها و باندها
- فیلترها و روغن گیربکس
- سیستمهای کنترل الکترونیکی تکمیلی
برای مطالعه بیش تر در این زمینه مقاله اجزا گیربکس اتوماتیک توصیه می شود.
محل قرارگیربکس ساعت گیربکس
ساعت گیربکس به عنوان جزئی از گیربکس اتوماتیک است که در ابعاد مختلف بسته به نوع خودرو تولید می شود. بنابراین در داخل گیربکس اتوماتیک قراردارد. با برداشتن صافی گیربکس می توان ساعت گیربکس را مشاهده کرد. لازم به ذکر است که ساعت گیربکس اغلب در روغن گیربکس غوطه ور است.
جالب است که در برخی از خودروها برخلاف دیدگاه عامه مردم ساعت های گیربکس خارج از گیربکس قرار دارد، در حالی که دیدگاه عموم این است که ساعت گیربکس به عنوان قطعه داخلی گیربکس اتوماتیک به شمار می رود.
تنظیم ساعت گیربکس
تنظیم ساعت گیربکس اتوماتیک نقش بسیار حیاتی در حفظ عملکرد بهینه خودرو و جلوگیری از مشکلات ناشی از عملکرد نادرست گیربکس دارد. مراحل زیر به شما کمک میکند تا به درستی ساعت گیربکس اتوماتیک را تنظیم کنید:
- ارزیابی سنسورها: سنسور سرعت طلاعات دقیقی از سرعت خودرو منتقل می کند. بنابراین از دستگاه تشخیصی برای identificar کردن هر گونه خطا استفاده کنید. همچنین سنسور دمای روغن گیربکس را چک و در صورت نیاز تعویض کنید.
- تنظیم ECU گیربکس:احتمال دارد نرمافزار ECU نیاز به بهروزرسانی داشته باشد. به نمایندگی مجاز مراجعه کرده و نرمافزار را بهروز کنید.
- بررسی سلونوئیدها و سیستمهای هیدرولیکی: نقض اصلی سلونوئیدها این است که این قطعات باید دستورات ECU را به درستی اجرا کنند. بنابراین با دقت این شیرها را بررسی و در صورت نیاز تعویض کنید. همچنین سیستمهای هیدرولیکی مسئول تنظیم فشار روغن هستند. اطمینان حاصل کنید که فشار روغن در محدوده طبیعی قرار دارد.
- نگهداری و تعویض روغن: به موقع روغن گیربکس را تعویض کنید تا عملکرد بهینه حفظ شود. همچنین بهطور منظم میزان روغن را چک کنید و از کمبود آن جلوگیری کنید.با پیروی از این مراحل میتوانید از عملکرد صحیح گیربکس اتوماتیک خودرو اطمینان حاصل کنید و از مشکلات احتمالی جلوگیری کنید.
علائم خرابی ساعت گیربکس اتوماتیک
به طور ویژه می توان علائم و دلایل خرابی ساعت گیربکس به عنوان یکی از علائم خرابی گیربکس اتوماتیک را موارد زیر دانست.
- شنیدن صدا زوزه و سوت یا اصوات مشابه: این مشکل ناشی از شکستگی یا خورد شدگی قطعات داخلی گیربکس می باشد. علت این صدای نا به هنجار را می توان خرابی ساعت گیربکس دانست.
- روشن شدن چراغ چک گیربکس: نماینگر اختلال در عملکرد طبیعی گیربکس است. در صورت اختلال در عملکرد طبیعی ساعت گیربکس چراغ چک گیربکس روشن می گردد.
- تاخیر زیاد در آغاز حرکت: یکی از ابتدایی ترین شواهد خرابی ساعت گیربکس تاخیر گاها کلافه کننده زیاد در آغاز حرکت است.
- کاهش سطح یا نشت روغن گیربکس: این اتفاق به دنبال شکاف یا شکستگی قطعات داخلی یا جانبی ساعت گیربکس روی می دهد.
- استشمام بوی سوختگی: گرمای بیش از حد روغن گیربکس و آلوده شدن آن موجب استشمام بوی سوخنگی از گیربکس می شود. در صورت از کار افتادن ساعت گیربکس یا احتراق ناقص در بخشی از این جزء بوی سوختگی استشمام می شود.
- احساس لرزش در جعبه دنده: ناشی از خورد شدگی یا شکستگی قطعاتی مثل ساعت گیربکس است.
از سایر عوامل شایع خرابی ساعت گیربکس می توان به موارد زیر اشاره کرد: - کاهش قدرت و شتاب خودرو
- ضربه هنگام توقف
- خلاص شدن ناگهانی دنده
تماس با سرپرست تعمیرگاه: 09122005630
راه های پیشگیری از خرابی ساعت گیربکس
توصیه همیشگی و دائمی به رانندگان این است که به کوچکترین علائم خرابی، نظیر لرزش، تقه، نشتی و دیگر نشانهها توجه داشته باشند و به موقع به تعمیر ساعت گیربکس اتوماتیک بپردازند. به دارندگان انواع خودروهای موجود توصیه می شود، موارد زیر را در نظر بگیرند:
- انجام سرویسهای منظم دورهای: بررسی ساعت گیربکس میتواند به شناسایی زودهنگام مشکلات آن کمک کند.
- تعویض مرتب و منظم روغن گیربکس: رعایت نکات دفترچه خودرو برای تعویض روغن و فیلتر گیربکس به عملکرد بهینه آن کمک میکند.
- رانندگی محتاط: پرهیز از سرعتگیریهای هیجانی و ناگهانی باعث جلوگیری از آسیب به قطعات گیربکس میشود. ساعت گیربکس یک عضو بسیار حساس است که ممکن است با تکان های شدید دچار آسیب شدید یا خوردگی شود.
- پرهیز از تغییرات سریع و ناگهانی سرعت: این کار میتواند به کاهش استهلاک گیربکس و جلوگیری از خرابی آن کمک کند.